Vier de oogst taart
Geschreven op | Ariƫnne DoornekampAppel-perenkruimeltaart
Terwijl deze heerlijke taart in jouw oven staat, vult je huis zich met heerlijke herfstgeuren. Nu de regen tegen de ruiten slaat en de wind in kracht toeneemt, kom jij binnen tot rust. Over 'de oogst van rust' schreef ik deze blog.
Geniet van deze gezonde taart met de opbrengst van het land. Het mooie is dat deze taart vol zit met vezels, die belangrijk zijn voor een gezonde darmwerking, stabiele bloedsuikerspiegel en een goed humeur.
Een ‘geheime’ toevoeging is de pastinaak. Dat geeft de taart een heerlijke kruidige, anijsachtige smaak. Voor kritische eters is dit jouw geheime toevoeging, die je er natuurlijk gewoon niet bij verteld als je hem serveert ;)
Nodig voor de bodem:
vlaaivorm of taartvorm met een diameter van 26 cm
- 75 gr amandelmeel
- 75 gr boekweitmeel
- 100 gr havermeel
- 150 geraspte pastinaak
- 3 eieren
- 50 ml (kokos)yoghurt of kwark
- 5 gr koekkruiden
- 10 gr bakingsoda
- Sap van ½ citroen
- 6 dadels
- 1 banaan
Nodig voor de vulling:
- 2 peren (biologisch)
- 2 grote appels (biologisch)
- 2 grote appels
- ½ tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- Evt. 1 el ahornsiroop
Nodig voor de kruimellaag:
- 60 gr havermeel
- 30 gr amandelschaafsel
- 40 gr koude roomboter
- 1 tl koek- of speculaaskruiden
- 3 tl kokosbloesemsuiker of oerzoet
Maken :
- Verwarm de oven voor op 160 gr.
- Zet de dadels voor 5 minuten in een bakje met warm water
- Doe de verschillende meelsoorten, samen met de koekkruiden in de beslagkom.
- Rasp de pastinaak erboven, met een hele fijne rasp
- Ontpit de dadels, doe ze in een staafmixerbeker. Voeg daarbij de banaan en de yoghurt. Pureer alles met de staafmixer. Voeg toe aan de beslagkom.
- Voeg de eieren toe en mix alles goed door.
- Knijp de halve citroen uit in een kommetje. Meng met de bakingsoda, zodat het gaat schuimen. Voeg het toe aan je beslag en mix nog even door.
- Bekleed je taartvorm met bakpapier. Stort het beslag erin en bak de bodem alvast tien minuten in de oven.
- Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij in hele kleine blokjes. Doe hetzelfde met de peer. Doe de stukjes in een kom . Meng met de specerijen en voeg evt wat ahornsiroop toe.
- Maak de kruimellaag, door alle ingrediënten in een kom te doen en met je handen tot kruimels te kneden. Niet te lang, dan krijg je deeg.
- Haal de bodem na 10 min uit de oven. Leg het appel-perenmengsel erop en maak het af met de kruimellaag. Schuif de taart nog 50 minuten terug de oven in.
Geniet ervan!
Tip:
Gebruik biologische appels en laat de schil zitten, zo krijg je nog meer vezels en antioxidanten binnen.
Weetjes:
Appels en peren zijn rijk aan pectines: oplosbare vezels, die gefermenteerd kunnen worden door onze ‘goede’ darmbacteriën. Zij produceren met dit proces korte keten vetzuren (SCFA’s), zoals propionaat, acetaat en butyraat (of boterzuur). Deze eindproducten van het fermentatieproces zijn een heel belangrijke bron van energie voor de bacteriën zelf, waardoor ze zich kunnen vermeerderen, maar ook voor jouw lichaam. Daarnaast heeft zijn ze belangrijk voor je insulinegevoeligheid, hebben ze een goede invloed op je cholesterolwaarden en je darmslijmvlies. Met name boterzuur heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.
Het is wel belangrijk dat je in je microbioom de juiste bacteriën hebt zitten, die ook in staat zijn om boterzuur te produceren. Gelukkig is bekend dat de bèta-glucanen uit havermout in staat zijn om juist deze bacteriën te vermeerderen en te voeden. Daarom gebruiken we ook havermeel.
Wekelijkse inspiratie?
Elke week deel ik op mijn WhatsApp kanaal informatie, tips en recepten, waarmee ik je probeer te inspireren tot een gezonde leefstijl. Wil je ook elke week dat gezonde stapje zetten? Natuurlijk kan je mij ook direct een vraag stellen.
Volg het kanaal