Feestelijke plaattaart van het Seizoen

Geschreven op | Ariƫnne Doornekamp

Speciale feestelijke plaattaart van het seizoen, met rode bietjes en pruimen


Nodig voor de bodem:
- 70 gr (glutenvrije) havermout
- 70 gr amandelmeel
- 150 gr Griekse yoghurt of kokosyoghurt
- 2 eieren
- flinke snuf zout
- verse Italiaanse kruiden: salie, rozemarijn, tijm
- 2 el olijfolie

Nodig voor de topping:
- 2 rode bieten
- 2 sjalotten of rode uien
- 8 pruimen
- rol zachte geitenkaas
- verse Italiaanse kruiden
- 2 tl honing
- hand pecannoten
- 1 el olijfolie of kokosolie

Maken:
- verwarm de oven voor op 180 graden
- ris de blaadjes van de takjes tijm. Haal de blaadjes van de salie en de rozemarijn. Hak het geheel heel fijn. Gebruik 1 el voor het deeg zet 1 el apart voor de topping.
- roer de ingrediënten voor het deeg door elkaar met een garde. Laat even staan
- snij de sjalotten in ringen
- snij de rode bieten in dunne plakjes
- halveer de pruimen en haal de pit eruit
- verwarm 1 el olie in de koekenpan. Fruit de sjalotten erin aan
- leg de pruimen met de zachte kant in de koekenpan tussen de sjalotten. Verwarm op heel laag vuur. Schep er 1 el honing overheen
- bekleed de quiche vorm of een vierkante vorm met bakpapier. Verdeel het deeg erover. Bak de bodem 10 minuten voor in het midden van de oven
- haal de pruimen en sjalotten uit pan. Laat even afkoelen op een bord
- gebruik de pan nu voor het roosteren van de bietjes. (Gebruik als het nodig is nog een lepel olie)
- strooi wat peper, zout en de verse kruiden over de bietjes. Bak de bietjes op middelhoog vuur. Haal ze na 5 min uit de pan.
- haal de bodem uit de oven. Strooi nog wat havermout op de bodem, zodat dit het vocht uit de bieten en pruimen kan opnemen
- verdeel de bietjes, pruimen, sjalotjes en geitenkaas over de bodem. Bak dit in 30 minuten gaar.
- na 20 minuten verdeel je de pecannoten over de taart, samen met de honing. Schuif nog tien minuten terug in de oven. Dit voorkomt dat de noten verbranden in de oven. De taart is gaar als de bodem droog is.

Het resultaat is een zoet/ zure en hartige taart. Een feest van verschillende smaken en structuren! Lekker bij een kop soep of salade. De volgende dag heerlijk als lunch!

Geniet ervan! 

Wekelijkse inspiratie?

Elke week deel ik op mijn WhatsApp kanaal informatie, tips en recepten, waarmee ik je probeer te inspireren tot een gezonde leefstijl. Wil je ook elke week dat gezonde stapje zetten? Natuurlijk kan je mij ook direct een vraag stellen.

Volg het kanaal
       WhatsApp mij
 

Salvere - Praktijk voor orthomoluculaire therapie

Jij bent een mens, een kunstwerk uit één stuk.
Een kunstwerk vraagt erom gezien te worden. Het vraagt om kennis, compassie en oprechte aandacht. Zodat het hersteld kan worden en weer mag stralen.

Ariënne Doornekamp

Geregistreerd MBOG
Orthomoleculair therapeut